Onderwerp: Rijbewijs

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Autorijbewijs (rijbewijs B)

Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Ook mag u in bepaalde gevallen met een aanhanger rijden.

Aanhanger gebruiken met rijbewijs B

U mag met rijbewijs B in de volgende situaties een aanhanger gebruiken:

  • De toegestane maximummassa van aanhangwagen of oplegger is minder dan 750 kilo. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.
  • Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan, als de toegestane maximummassa van de auto en aanhanger samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo.

Wilt u met uw personenauto een zwaardere aanhanger voorttrekken (zoals een boottrailer of caravan), dan heeft u een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig.

Aanhanger mag zwaarder zijn dan auto

De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken. Tot 19 januari 2013 moest de aanhanger of oplegger lichter zijn dan de ledige massa van de trekkende auto (dat is het gewicht zonder lading en inzittenden).

Autorijden vanaf 17 jaar

U kunt al op uw 17e rijexamen (categorie B) doen. Slaagt u, dan mag u tot uw 18e onder begeleiding van een coach autorijden. Dit experiment met begeleid rijden duurt tot 2016 en heet 2toDrive.

Rijbewijs B soms toegestaan voor gemotoriseerde driewielers

Heeft u een gemotoriseerde driewieler (zoals een trike of motorscooter) en mocht u vóór 19 januari 2013 daarop rijden met uw rijbewijs B? Dan mag u daarmee doorgaan. U valt dan namelijk onder de oude rijbewijsregels. Volgens de nieuwe regels, die op 19 januari 2013 zijn ingegaan, vallen gemotoriseerde driewielers onder rijbewijscategorie A1 of A.
Lees voor meer informatie de brochure Nieuwe regels voor het rijbewijs B.

Rijlessen nemen

U kunt vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen. Rijscholen vergelijken kunt u doen door bijvoorbeeld te kijken naar het slagingspercentage van een rijschool.

Aanvragen examen rijbewijs B en examen aanvragen

Op de site van het CBR kunt u lezen hoe u het rijexamen B kunt aanvragen. Ook vindt u daar alle informatie over het theorie-examen en praktijkexamen voor het rijbewijs B.

Rijbewijs B ophalen bij gemeente

Als u geslaagd bent voor uw examen, kunt u bij uw gemeente het rijbewijs B aanvragen. Na aanvraag duurt het nog 5 werkdagen voor u uw rijbewijs kunt ophalen.

Autorijbewijs verlengen (vernieuwen)

Een rijbewijs B is normaal gesproken 10 jaar geldig. Voordat de geldigheidsduur om is, moet u het rijbewijs laten verlengen bij de gemeente. 

Is het rijbewijs B verlopen, dan kunt u het laten vernieuwen. Tot u het nieuwe rijbewijs in uw bezit heeft, mag u niet autorijden. Doet u dat toch, dan kunt u een boete krijgen.

Verlies of diefstal van rijbewijs B

Bent u uw rijbewijs B kwijt (verloren of gestolen), dan doet u aangifte bij de politie. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Met dit proces-verbaal, een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs vraagt u bij de gemeente (stadsdeelkantoor) een nieuw rijbewijs aan.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.